Умора: Спящият гигант на работното място

Време за четене: 
1 минута

Как недиагностицираната сънна апнея може да повлияе на работното място?

Умората е чума за редица индустрии - производство, строителство, енергетика и транспорт. Съобщава се, че ефектът от умората върху мозъка е също толкова вреден, колкото шофирането в нетрезво състояние, с общи симптоми като загуба на ситуационна осведоменост, подценяване на риска, затруднено визуално възприятие и намалено време за реакция.

Много злополуки на работното място са пряко или косвено причинени от умора на служителите – една от най-лошите е катастрофата през 1986 г. в атомната централа в Чернобил, която беше конкретно приписана на човешка грешка. Установено е, че операторите са работили на 13-часова смяна, опитвайки се да функционират с твърде малко сън.

При националната влакова катастрофа на Канада през 2001 г. двама от членовете на екипажа на товарния влак наскоро са били диагностицирани със сънна апнея и страдали от хронично безсъние. Получената умора причинила сблъсъка с друг влак, двама смъртни случая и разлива на 3000 галона дизелово гориво.

Умората е по-широко разпространена, отколкото се съобщава, като голямa част от работещите изобщо не са наясно с опасностите от хроничната умора, дължаща се на липса на сън. Показателно е, че основен двигател на недостатъчно докладваната умора е често недиагностицираното хронично състояние, което е сънна апнея.

Latest news

magnifiercross